Ciasto krówka z serem

4.5 (154 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Wariacji i smaków ciasta krówki jest wiele. A to moja serowo-migdałowa wersja:).Ciasto polecam, jest szybkie w przygotowaniu i smakuje wspaniale! Polewa wykonana z cukierków smakuje rewelacyjnie. Choć jest więcej przy niej pracy, polecam zamiast zazwyczaj używanego do wykończenia gotowego kajmaku!

Składniki:

  • Potrzebna prostokątna tortownica
    Ciasto miodowe:
    • 0,5 kg mąki,
    • 100 gram cukru pudru,
    • 2 łyżki płynnego, prawdziwego miodu,
    • 3 jajka,
    • 1 kostka margaryny,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 0,5 łyżeczki sody,
    Serowa śmietanka:
    • 0,5 litra śmietanki 30%,
    • 300 gram sera z wiaderka,
    • cukier puder do smaku (około 2-3 łyżki),
    • 6 łyżeczek żelatyny,
    • ok 0,5 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny
    Krówkowa polewa:
    • 450 gram cukierków KRÓWKI,
    • 2 łyżki śmietanki 30%,
    • ok 6 dag masła,
    • płatki migdałowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Cukierki Krówki

Ciasto krówka z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy kopczyk i dodajemy pozostałe składniki ciasta. Wszystko razem siekamy i zagniatamy ciasto.
  • przed pieczeniem 2. Gotowe dzielimy na dwie części. Każdą z części wałkujemy, wykładamy przygotowaną tortownicę, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut 180°C.
    Upieczone miodowe placki studzimy.
    Po upieczeniu przekładamy serową śmietanką.
  • ubijanie śmietanki 3. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy serek oraz cukier puder. Ilość cukru możemy zwiększyć, zmniejszyć).
    Na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.
  • przekładnie placków miodowych 4. Tak przygotowaną śmietanką przekładamy upieczone ciasta miodowe. Ciasto odstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła.
    Następnie dekorujemy wierzch.
  • rozpuszczanie cukierków 5. WYKOŃCZENIE: Cukierki odpakowujemy z papierków i kroimy na mniejsze części. Tak przygotowane przekładamy do garnka, podlewamy śmietanką. Całość podgrzewamy dodając masło. Cukierkowa masę podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania płynnej, jednolitej polewy. Cały czas mieszamy.
    Gotową polewę zdejmujemy z ognia, delikatnie studzimy i wylewamy na ciasto.
  • rumienienie płatkow 6. Między czasie (gdy polewa stygnie) płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować