Serowa dynia

0 (0 ocen)

Aromatyczna, mocno ziołowa dynia w pysznym sosie serowym.

Składniki:

  • 700 g obranej dyni (miąższ)
    5 ząbków czosnku
    120 g żółtego sera (u mnie z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii)
    4 łyżki oleju
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 i 1/3 szklanki wody
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka ziół prowansalskich
    pieprz cytrynowy do smaku (wg uznania)
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)

Serowa dynia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serowa dynia 1. Czosnek posiekać, dynię pokroić w kostkę - smażyć chwilę na rozgrzanym oleju. Całość zalać 1 szklanką wody, dodać zioła prowansalskie i dusić pod przykryciem 10 min.
  • Serowa dynia 2. Ser żółty zetrzeć na tarce - dodać do podduszonej dyni. Wymieszać. Jogurt, mąkę i 1/3 szklanki wody dokładnie wymieszać - zalać dynię z serem. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować, cały czas mieszając. Danie doprawić pieprzem i przyprawą uniwersalną / solą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy