Serowo - pomidorowa tarta Kasi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Cud, miód, malina :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO

    25 dag mąki
    12,5 dag masła
    0,5 łyżeczki soli
    3 żółtka

    FARSZ

    15 dag śmietany 18 %
    3 jajka
    20 dag żółtego sera
    1 pomidor
    10 dag pomidorków koktajlowych
    5 plastrów sera cammembert
    sól, pieprz, vegeta do smaku
    kilka oliwek

Serowo - pomidorowa tarta kasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. CIASTO
    Mąkę, masło i żółtka zagnieść, dodać sól i dokładnie wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Następnie uformować z niego kulkę i wstawić na ok 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić dno i boki formy. Aby zbytnio nie wyrosło ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w temp 180 st C.
  • 2. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidor pokroić w plastry, pomidorki koktajlowe na połówki. Jajka dokładnie ubić ze śmietaną - tak, aby nie doprowadzić do powstania piany. Doprawić do smaku.
  • ... 3. Foremkę z podpieczonym spodem położyć na deseczce. Na ciasto równomiernie rozłożyć plastry pomidora, starty ser.
  • ... 4. Na całą powierzchnię tarty wylać masę z jajek i śmietany.
  • ... 5. Na wierzch rozłożyć plastry sera pleśniowego i pomidorki koktajlowe.
    Foremkę z przygotowaną do pieczenia tartą przenieść na deseczce i ostrożnie zsunąć na blachę nagrzanego do temperatury 180 st C piekarnika.
    Piec 40 minut.
  • 6. Tartę należy podawać gorącą, zaraz po upieczeniu.
    Na wierzchu posypać oliwkami.

Porady

Podpieczony spód można przesmarować sosem pomidorowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy