Serowo- jabłkowy orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: składniki połączyć, wyrobić ciasto.1/3 ciasta odłożyć, do pozostałego dodać kakao. Wyrobić trzy kule (2 ciemne i 1 jasna). Zawinąć, włożyć na godzinę do lodówki. Każdy placek rozwałkować i piec kolejno na wyłożonej papierem blaszce o wym.25x37 cm. Piec 15 min w temp.180st.
2.Masa serowa: ser zemleć, utrzeć z cukrem, masłem i jakiem, zagotować. Wlać budyń rozpuszczony w mleku. Gotować na wolnym ogniu ok.5 minut ciągle mieszając.
3.Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier, pół szklanki wody, przesmażyć, mieszając.Wsypać galaretki i wymieszać z owocami.
4.Krem orzechowy: Orzechy zalać mlekiem. Wsypać cukier, chwilę gotować. Masło z cukrem pudrem ucierać mikserem i dodawać ostudzone orzechy.
5.Na ciemnym płacie ciasta rozsmarować gorącą masę serową. Przykryć drugim ciemnym ciastem. Posmarować ostudzoną masą jabłkową. Przykryć trzecim płatem ciasta. Posmarować kremem orzechowym. Orzechy wyjąć z łupinek, podzielić na pół. Poukładać na masie orzechowej.Ciasto przed podaniem kilka godzin chłodzić w lodówce.
Komentarze