Serowo- jabłkowy orzechowiec

4.5 (154 ocen)

Mam w domu trzech łasuchów, ale sama też lubię coś słodkiego do kawy. Dlatego z przyjemnością piekę ciasta takie jak to.

Składniki:

  • Ciasto kruche: 4,5 szklanki mąki pszennej
    1,1/3 szklanki cukru
    330 g margaryny
    2 jajka
    2 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao

    Masa serowa: 1 jajko
    1/3 szklanki mleka
    1 (niepełna szklanka cukru pudru)
    500g półtłustego białego sera (może być zmielony w wiaderku)
    1 op.budyniu waniliowego
    1 łyżka masła

    Masa jabłkowa:
    1kg jabłek
    2 op.galaretki cytrynowej
    cukier (według uznania)(u mnie 1 łyżka)

    Krem orzechowy: 1/2 szklanki mleka
    200g masła lub margaryny
    150g zmielonych orzechów
    3 łyżki cukru
    2 łyżki cukru pudru

    ponadto: 10 dużych orzechów do dekoracji



Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Serowo- jabłkowy orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • serowo-jabłkowy orzechowiec 1. Ciasto kruche: składniki połączyć, wyrobić ciasto.1/3 ciasta odłożyć, do pozostałego dodać kakao. Wyrobić trzy kule (2 ciemne i 1 jasna). Zawinąć, włożyć na godzinę do lodówki. Każdy placek rozwałkować i piec kolejno na wyłożonej papierem blaszce o wym.25x37 cm. Piec 15 min w temp.180st.
  • masa serowa 2. Masa serowa: ser zemleć, utrzeć z cukrem, masłem i jakiem, zagotować. Wlać budyń rozpuszczony w mleku. Gotować na wolnym ogniu ok.5 minut ciągle mieszając.
  • masa jabłkowa 3. Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier, pół szklanki wody, przesmażyć, mieszając.Wsypać galaretki i wymieszać z owocami.
  • 4. Krem orzechowy: Orzechy zalać mlekiem. Wsypać cukier, chwilę gotować. Masło z cukrem pudrem ucierać mikserem i dodawać ostudzone orzechy.
  • rozsmaruj masę jabłkową na kruchym cieście 5. Na ciemnym płacie ciasta rozsmarować gorącą masę serową. Przykryć drugim ciemnym ciastem. Posmarować ostudzoną masą jabłkową. Przykryć trzecim płatem ciasta. Posmarować kremem orzechowym. Orzechy wyjąć z łupinek, podzielić na pół. Poukładać na masie orzechowej.Ciasto przed podaniem kilka godzin chłodzić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować