Ciasto kakaowe z serem i musem brzoskwiniowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciasto degustowane przez różnych ludzi, w mojej pracy oraz u mojego męża. Recenzje zebrało bardzo dobre, jedynym zastrzeżeniem były ,,małe" porcje, no cóż...:))) Ciasto jest w sam raz słodkie, z przyjemnym brzoskwiniowym akcentem. Gorąco polecam.

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kakaowe:
    1 ¾ szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    ¾ szklanki kakao
    1 szklanka maślanki naturalnej
    0,5 szklanki oleju
    1 szklanka zaparzonej z 1 łyżki kawy
    2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki soli
    2 duże jajka

    Biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Masa serowa:
    1 kg sera z wiaderka z wanilią
    2 galaretki cytrynowe
    5 łyżek kokosu
    50g mlecznej czekolady

    Mus brzoskwiniowy:
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    1 galaretka brzoskwiniowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kakaowe z serem i musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kakaowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajka, i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 – 40 minut w 190 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na 2 części.
  • 2. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 10 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
  • 3. Masa serowa: Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Tężejącą ucierając mikserem na najwyższych obrotach z serem. Miksować ok. 5 minut. Podzielić masę na dwie części do jednej wsypać kokos oraz dodać5 łyżek musu brzoskwiniowego, do drugiej posiekaną czekoladę.
  • 4. Mus brzoskwiniowy: Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wrzątku. Ostudzić. Brzoskwinie odsączyć z syropu, zmiksować na gładki mus, pod koniec wlać galaretkę. Dokładnie wymieszać ze sobą. Syrop odłożyć.
  • 5. Przełożenie:
    Na pierwszą część ciemnego ciasta wyłożyć masę serową z czekoladą, nałożyć drugą część ciasta. Wyłożyć większą część masy z kokosem, na nią tężejący mus brzoskwiniowy. Położyć biszkopt polać go delikatnie syropem spod brzoskwiń. Wyłożyć resztę kremu. Całość udekorować kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować