Serowo-cytrynowy deser z prażonym kokosem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny delikatny waniliowy biszkopt z dodatkiem dwarożku, galaretek cytrynowych i prażonego kokosu. Ciasto warte polecenia

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt waniliowy:
    6-7jaj
    1szkl. mąki pszennej
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 budyń waniliowy
    1szkl. cukru
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    szczypta sody do białek

    MASA serowo-cytrynowa:
    25dkg sera białego
    2galaretki cytrynowe
    4łyżki cukru
    1/2l śmietany kremówki
    1śnieżka

    KOKOS PRAŻONY:
    1 łyżka margaryny
    10dkg kokosu
    3łyżki cukru

    Dodatkowo:
    Dżem brzoskwiniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Serowo-cytrynowy deser z prażonym kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt waniliowy: Białka ubij na puch ze szczyptą sody oraz cukrem. Żółtka zmiksuj z octem i dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką.Piec 40min. w 170C. Wystudź. Przetnij na pół. Blaszka 25x38. Dolny blat posmaruj dżemem.
  • 2. MASA. Ser zmielić, dodać do niego 2łyżki cukru i zmiksować z 2tężejącymi galaretkami(rozpuszczonymi w 1/2l wody). Śmietanę ubić z śnieżką. Połączyć z masą serową(tężejącą). Wylać na ciasto. Przykryć 2częścią ciasta, górę posmarować dżemem.
  • 3. kokos. Margarynę z cukrem rozpuścić na małej patelni dodać kokos. Smażyć ciągle mieszając do przyrumienia na złoty kolor. Na dżem rozkładamy uprażony kokos - lekko schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (170 ocen)

Cytrynowy puch

4.48 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Błyskawiczny deser cytrynowy

To może cię zainteresować