Serowo - cebulowe mini ziemniaczki pyszne, chrupiące idealne do dań z grilla lub jako osobna przekąska.
50 min
Składniki:
kg młodych malutkich ziemniaczków
kilka gałązek rozmarynu
50 g genuini cabre, grana padano lub parmezan
kilka szalotek
3 - 4 ząbki czosnku
olej rzepakowy
łyżka płynnego miodu
sól morska
pół łyżeczki chili
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka oregano
papryczka chili
kilka liści laurowych
koperek do posypania
Serowo - cebulowe młode ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wcześniej namoczone ziemniaczki skrobiemy, najlepiej do tego użyć szczoteczki do rąk. Do przygotowanych ziemniaczków dodajemy olej, miód, zgnieciony czosnek, sól, i przyprawy. Dokładnie mieszamy, aż przyprawy pokryją ziemniaczki.
2.Szalotki kroimy w piórka. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Między cebulę wkładamy liście laurowe i gałązki rozmarynu. Na blachę wysypujemy ziemniaczki. Posypujemy je serem. Pieczemy w 200 stopniach C około 30 - 40 minut, aż ziemniaczki ładnie się zrumienią. Po upieczeniu posypujemy świeżym koperkiem.
Komentarze