SEROMAK WYKWINTNY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Właściwie mogłabym to ciasto nazwać tortem serowo makowym, ponieważ pod polewą czekoladową jest krem i dekoracja też jest z kremu czekoladowego. Ciasto makowe zrobiłam z przepisu na makowiec japoński, który bardzo lubimy, ale żeby była równa powierzchnia do dekoracji masę serową zrobiłam gotowaną.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 24 cm, szklanka o poj. 250 ml

    CIASTO MAKOWE : upiec dzień wcześniej lub z rana, a wieczorem zalać masą serową

    - 20 dkg maku w ziarenkach lub maku suchego mielonego
    - w przypadku maku mielonego + 250 ml mleka 2%
    - 1 szklanka cukru kryształu
    - 12,5 dkg masła
    - 5 jaj
    - 8 lekko kopiastych łyżek kaszki mannej ( semoliny)
    - 50 dkg jabłek brutto ( po obraniu i starciu 30-32 dkg) szara reneta lub macintosh
    - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka likieru amaretto- bardzo wskazane, ewentualnie 2-3 krople aromatu migdałowego

    MASA SEROWA:

    - 1/2 kg twarogu półtłustego na wagę lub formowanego w foliowych osełkach
    - 2 jajka + 1 białko
    - 1/2 szklanki cukru kryształu
    - 10 dkg masła lub margaryny
    - 1 budyń waniliowy
    - 1/2 szklanki mleka
    - 1 łyżka likieru amaretto lub aromat migdałowy

    KREM – MASA CZEKOLADOWA MIGDAŁOWA

    - 100 g czekolady gorzkiej + 100 g czekolady mlecznej
    - 170 gram masła
    - 100 gram cukru pudru
    - 5 łyżek śmietany kremówki
    - 2 łyżki amaretto lub aromat migdałowy

    POLEWA CZEKOLADOWA:

    - 1,5 płaskiej łyżki żelatyny
    - 3 łyżki wody do rozpuszczenia żelatyny
    - 20 dkg masła lub margaryny
    - 7,5 płaskiej łyżki cukru pudru
    - 4,5 płaskiej łyżki kakao
    - 7,5 łyżki kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Seromak wykwintny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Połowa ciasta zapięta w obręcz 1. CIASTO:

    Mak zalać ciepłym mlekiem w proporcji 1,5 szklanki mleka+1/2 szklanki wody na 1 szklankę maku. Po 20 minutach mak gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut- tak zrobiony mak jest smaczniejszy i lżej strawny- co jakiś czas przemieszać, ale dobrze się gotuje i nie przypala. Oczywiście niczego nie narzucam, możecie Państwo przygotować mak swoim sposobem. Mak odcedzić i pozostawić na sicie do odsączenia- jest gotowy kiedy całkowicie ostygnie. W maszynce mak mielimy 3 razy. Jeżeli mamy specjalne sitko wystarczy zmielić jeden raz.

    1)Mak suchy mielony zalewamy 250 ml mleka, - zamiast 200 ml jak jest na opakowaniu. Dodajemy masło i zagotowujemy. Pozostawiamy do napęcznienia i ostudzenia.
    2)Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia robiąc tzw. drugie dno- czyli papier na tortownicę i dopiero zapinamy obręcz. Boki wysmarować i posypać kaszką manną.
    3)Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 200 stopni C.
    4)Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać kaszkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- zmiksować. Dodać mak- zmiksować. Na końcu dodać jabłka starte na grubych oczkach i dodać do ciasta miksując na średnich obrotach dolewając amaretto.
    5)Całość wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.
    6)Pozostawić ciasto w foremce do ostudzenia.

  • 2. MASA SEROWA:

    1) Twaróg mielimy 3 razy lub 1 raz przez sitko do maku.
    2) Jajka roztrzepujemy z białkami i cukrem na jednolitą masę. Cukier nie musi być rozpuszczony.
    3) Budyń wsypujemy do mleka i roztrzepujemy.
    4) Ser, jajka z cukrem, masło wkładamy do rondla z grubszym dnem, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż będzie dość gorące cały czas mieszając. Wlewamy zawiesinę i mieszamy podgrzewając, aż masa zgęstnieje.
  • 3. KREM – MASA CZEKOLADOWA MIGDAŁOWA

    1) Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
    2) Masło, cukier puder i śmietanę zmiksować na gładką masę, połączyć z czekoladą i zmiksować krótko. Ostudzić całkowicie.
  • 4. POLEWA CZEKOLADOWA:

    Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wody.W rondelku rozgrzewamy masło,cukier,kakao i rozpuszczoną żelatynę-nie wolno zagotować.Pozostawić do ostudzenia.Do ciepłej masy dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy.
  • Ciasto przekrojone na połowę przełożone masą serową 5. WYKOŃCZENIE:

    1) Zimny makowiec delikatnie przekroić na połowę, jedną część ułożyć na paterze i zapiąć obręcz. Wylać całą masę serową, na nią wyłożyć drugą połowę makowca . Pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
    2) Na drugi dzień obręcz delikatnie odpinamy, ewentualnie delikatnie okroić. Posmarować częścią kremu i polać polewą czekoladową. Kremu nie żałować, bo spokojnie wystarczy do dekoracji i obłożenia.
    3) Resztę kremu trochę schłodzić i udekorować przy pomocy dekoratora . Krem po schłodzeniu przemieszać.Na środku zrobić dekorację wg własnego lub mojego pomysłu. Wynieść w chłodne miejsce.

Porady

Opis dość długi, ale w rozłożeniu na dwa dni nie wymaga duzo pracy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na produkty do pielę... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na produkty do pielęgnacji twarzy skłonnej do niedoskonałości. Oferta obejmuje wybrane produkty z linii Calendula, Clearly Corrective oraz Anti-Blemish. Rabat dostępny w sklepach stacjonarnych i na kiehls.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Moda ORSAY oferuje każdej kobi... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Online
Stacjonarnie

Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
do -40%
do -40%
Rabat do -40% na wszystkie but... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
do -40%
Online

Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
-20% na wybraną biżuterię
-20% na wybraną biżuterię
Rabat 20% na biżuterię marki d... więcej»
Zobacz
+
-20% na wybraną biżuterię
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na biżuterię marki dostępny w salonach stacjonarnych i online. Oferta nie dotyczy kolekcji Nomination oraz nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 3 190 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 2 552 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować