Sernikowe pucharki

5 (158 ocen)

Waflowe pucharki do lodów sprawdziły się w roli "podkładu", dzięki temu każdy miał swoją porcję :)

Składniki:

  • 4 pucharki waflowe
    250g sera białego (użyłam wiaderkowego)
    200ml słodkiej 30% śmietanki
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka jabłkowo-miętowa
    1 łyżeczka kropli miętowych
    garść rodzynek
    200g brzoskwiń z syropu (mogą być świeże)
    100ml syropu z brzoskwiń (ewentualnie woda)
    1 galaretka pomarańczowa
    1/2 tabliczki białej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernikowe pucharki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę jabłkowo-miętową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody.
    Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy ser, a na końcu wolnym strumieniem dodajemy galaretkę jabłkowo- miętową i rodzynki. Krem wstawiamy do lodówki (ale o nim nie zapominamy!). Lekko stężały przekładamy do przygotowanych pucharków waflowych, pozostawiając ok 1,5cm od góry. Ponownie wstawiamy do lodówki.
  • 2. Brzoskwinie miksujemy, dolewamy 100ml syropu (jeśli mamy brzoskwinie z puszki) lub tą samą ilość wody jeśli używamy świeżych owoców. Stawiamy na wolnym ogniu, a do gotujących się wsypujemy galaretkę pomarańczową. Studzimy, a następnie wykładamy na schłodzone serniczki.
  • 3. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy po delikatnie stężonym musie z brzoskwiń. Schładzamy kilka godzin, a przed podaniem dekorujemy świeżą miętą i owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Mięta Ser biały Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować