Mój pomysł na połączenie dwóch tradycyjnych ciast w jedno.
Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm:
około 15 biszkoptów na wyłożenie spodu
masa makowa:
200 g zmielonego maku
200 ml mleka
pół szklanki miodu (ilość miodu dodajemy wedle własnego smaku)
aromat rumowy rumowy
masa serowa:
0,5 kg sera, tym razem użyłam z wiaderka
laska wanilii
5 jajek
szczypta soli
3 łyżki mąki kokosowej
szklanka cukru (zależy jak słodkie ciasta lubimy)
Serniko-makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
2.Spód tortownicy wykładamy pergaminem. Następnie w tortownicy układamy biszkopty.
3.MASA MAKOWA:
Mak zalewamy mlekiem, dodajemy miód i gotujemy na wolnym ogniu, aż mak napęcznieje. Do masy wlewamy aromat rumowy. Próbujemy do smaku. W razie potrzeby dosładzamy.
4.MASA SEROWA:
Do misy robota kuchennego przekładam ser, żółtka, ziarna z wanilii oraz mąką kokosową. Wszystko razem mieszamy na wolnych obrotach.
5.W drugiej misce umieszczamy białka z dodatkiem soli. Ubijamy je na sztywną pianę. Usztywniamy cukrem.
6.Następnie masę serową delikatnie łączymy z ubitymi białkami.
7.PRZYGOTOWANIE:
Na przygotowany spód z biszkoptów delikatnie wykładamy masę makową, a na nią serową. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 - 160 stopni C i pieczemy jeszcze około 1 godziny, aż patyczek będzie suchy.
Porady
Po ostudzeniu ciasta proponuję wyłożyć je tak by masa makowa była na górze.
Komentarze