serniko-makowiec

0 (0 ocen)

Mój pomysł na połączenie dwóch tradycyjnych ciast w jedno.

Składniki:

  • proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm:

    około 15 biszkoptów na wyłożenie spodu

    masa makowa:
    200 g zmielonego maku
    200 ml mleka
    pół szklanki miodu (ilość miodu dodajemy wedle własnego smaku)
    aromat rumowy rumowy

    masa serowa:
    0,5 kg sera, tym razem użyłam z wiaderka
    laska wanilii
    5 jajek
    szczypta soli
    3 łyżki mąki kokosowej
    szklanka cukru (zależy jak słodkie ciasta lubimy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Serniko-makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • 2. Spód tortownicy wykładamy pergaminem. Następnie w tortownicy układamy biszkopty.
  • 3. MASA MAKOWA:
    Mak zalewamy mlekiem, dodajemy miód i gotujemy na wolnym ogniu, aż mak napęcznieje. Do masy wlewamy aromat rumowy. Próbujemy do smaku. W razie potrzeby dosładzamy.
  • 4. MASA SEROWA:
    Do misy robota kuchennego przekładam ser, żółtka, ziarna z wanilii oraz mąką kokosową. Wszystko razem mieszamy na wolnych obrotach.
  • 5. W drugiej misce umieszczamy białka z dodatkiem soli. Ubijamy je na sztywną pianę. Usztywniamy cukrem.
  • 6. Następnie masę serową delikatnie łączymy z ubitymi białkami.
  • 7. PRZYGOTOWANIE:
    Na przygotowany spód z biszkoptów delikatnie wykładamy masę makową, a na nią serową. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 - 160 stopni C i pieczemy jeszcze około 1 godziny, aż patyczek będzie suchy.

Porady

Po ostudzeniu ciasta proponuję wyłożyć je tak by masa makowa była na górze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować