Rewelacyjny sernik na zimno o kokosowym smaku i spodzie z pokruszonych andrutów z dodatkiem nutelli miętowej, orzeźwiający o ciekawym smaku, umili rodzinne chwile przy stole. Jeden z lepszych serników bez pieczenia.
1 godz. 40 min
Składniki:
Tortownica 23 cm
Spód:
12 dag suchych wafli
20 dag nutelli miętowej-może być orzechowa
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Masa serowa:
1 szklanka jogurtu greckiego
1 szklanka śmietany kremówki 30%
25 dag sera mascarpone
100 ml likieru kokosowego
½ szklanki cukru pudru
50 g wiórków kokosowych
5 listków żelatyny Dr.Oetker
Chipsy kokosowe do posypania
Sernik "zimne bounty" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę łamiemy na kawałki, umieszczamy w garnuszku nad kąpielą wodną, dodajemy nutellę i rozpuszczamy do połączenia.
2.Masę jeśli jest dobrze ciepła chwilę studzimy i mieszamy z pokruszonymi na pył suchymi waflami, wykładamy do tortownicy i ubijamy dokładnie łyżką do dna. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy.
3.Masa serowa:
Żelatynę zalać zimną wodą, tak jak w przepisie na opakowaniu, odcisnąć przełożyć do miseczki, podgrzać kilka sekund w mikrofali lub w kąpieli wodnej-pilnować i nie dopuścić do zagotowania!
Kremówkę ubić z serkiem mascarpone do otrzymania jednolitej kremowej masy, dodać jogurt grecki, oraz cukier puder, wlać likier wsypać wiórka i powoli płynną żelatynę, krótko zmiksować, aby nie utracić struktury piany.
4.Wyłożyć na wafelkowy spód, wyrównać łyżką, udekorować chipsami kokosowymi, wstawić do lodówki na całą noc.
Komentarze