SERNIK ZABAJONE

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Sernik ten jest inny niż dotychczas robiłam. Po pierwsze przygotowanie wymaga trochę więcej czasu a po drugie nie zawiera twarogu. Jest dobry,wytrawny, puszysty. U nas w domu na stałe nie zagości ale jest godny polecenia. Dla mnie to a'la sernik .Jego konsystencja jest dość piankowa. Ciężko się go k

  • 4 godz.

Składniki:

  • SPÓD:
    170 g dowolnych ciasteczek
    2 łyżki roztopionego masła
    MASA SEROWA:
    250 g sera ricotta
    250 g mascarpone
    1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    starta skórka z jednej pomarańczy
    ZABAJONE DO MASY SEROWEJ :
    6 żółtek ( w temperaturze pokojowej)
    1/2 szklanki drobnego cukru
    80 ml amaretto
    ZABAJONE NA WIERZCH SERNIKA:
    2 żółtka ( w temperaturze pokojowej)
    3 łyżki drobnego cukru
    25 ml amaretto
    1/4 szklanki gorącego mleka
    DEKORACJA:
    świeże sezonowe owoce ( u mnie borówka)
    jeżeli nie ma sezonu na owoce można dodać startą skórkę z pomarańczy, kakao itp.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik zabajone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 23-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka zmielić razem z roztopionym masłem na drobno aż uzyska konsystencje mokrego piasku. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy i schłodzić w lodówce ok. 30 min
    Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C. Sery ricotta i mascarpone razem z mąką ziemniaczaną zmiksować na gładką masę.Dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać.Żółtka ucierać z cukrem na jasną i puszystą masę mikserem na wolnych obrotach. Dodać likier i jeszcze ucierać w misce nad garnkiem z gorącą wodą ( uważać aby naczynie nie dotykało dnem wody). Zabajone dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Sernik wstawić do piekarnika na kratkę w środkowej części piekarnika i piec ok. 15 min. Podczas pieczenia przygotowujemy zabajone na wierzch sernika tak samo jak wyżej tylko, że do gotowego zabajone dodajemy gorące mleko. Po 15 minutach pieczenia sernika zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C. Delikatnie wysuwamy sernik i wylewamy zabajone na wierzch sernika. Piec dalej 35 min. W połowie tego czasu można dodać owoce na wierzch. Po upieczeniu sernik wyciągamy stopniowo z piekarnika: najpierw delikatnie uchylamy drzwiczki, później wysuwamy go z piekarnika. Gdy całkowicie wystygnie wsadzić go na kilka godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować