Sernik z solonym kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kolejny sernik, bardzo prosty, tym razem z serka mascarpone (myślę, że można go zamienić na zwykły biały ser) i kajmaku. Bardzo smaczny. Sól świetnie podkreśla słodycz kajmaku. Jeśli ktoś obawia się posolenia sernika to proponuję posolić chociaż jeden kawałek na talerzu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Spód:
    70 g herbatników
    30 g miękkiego masła

    Masa serowa:
    500 g mascarpone
    200 g masy kajmakowej
    1 czubata łyżka (25 g) mąki ziemniaczanej
    4 jajka

    Polewa:
    200 g masy kajmakowej
    ok. 1 łyżeczka soli







Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Kajmak

Sernik z solonym kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Herbatniki zmielić blenderem lub drobno pokruszyć (np. wałkiem), dodać masło i palcami zagnieść do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wysypać do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać i ugnieść.
  • 2. Masa serowa:
    Do miski wyłożyć mascarpone, masę kajmakową, wsypać mąkę, wbić całe jajka. Wszystko krótko zmiksować. Wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec ok. 70 minut.
  • 3. Polewa:
    Na gorący sernik małymi porcjami, na całej powierzchni sernika wyłożyć masę kajmakową, delikatnie rozsmarować. Ostudzić. Wierzch równomiernie posypać solą.

Porady

Zamiast mascarpone można dodać zwykły, mielony biały ser. Zamiast z solą, sernik można podawać z bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować