Sernik z serka wiejskiego

4.51 (176 ocen)

Taki sernik w połączeniu z wiśniami i czekoladową pianką tworzy idealną całość.

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki pszennej
    100 g cukru
    200 g miękkiej margaryny lub masła
    2 jajka
    4 łyżeczki śmietany 12%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    800 g serka wiejskiego
    200 g cukru
    5 żółtek
    1 szklanka mleka
    2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2 L mleka każde)

    Piana:
    5 białek
    4 łyżki cukru
    1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    300 g wiśni drylowanych (świeżych, mrożonych lub z kompotu)
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z serka wiejskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z serka wiejskiego 1. Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. Blachę (42 x 24) wyścielić papierem do pieczenia i wylepić przygotowanym ciastem. Piec 10 min (200 st. C). Następnie blachę wyjąć z piekarnika, na podpieczone ciasto wyłożyć owoce.
  • Sernik z serka wiejskiego 2. Składniki przeznaczone na masę serową zmiksować (najlepiej blenderem) i wylać na wiśnie. Blachę z ciastem ponownie włożyć do piekarnika - piec 25 min (200 st. C).
  • Sernik z serka wiejskiego 3. Na pianę białka ubić ze szczyptą soli. Nadal ubijając, powoli wsypać cukier. Na końcu dodać proszek budyniowy i całość zmiksować. Sernik po raz kolejny wyjąć z piekarnika. Wierzch ciasta równomiernie przykryć przygotowaną pianą.
  • Sernik z serka wiejskiego 4. Całość piec jeszcze 15 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować