Sernik z sera "mój ulubiony" z dżemem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt ( najlepiej dzień wcześniej lub chociaż kilka godzin).
Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka, mąki przesiane oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy.
Przygotowujemy brytfannę 25x30. Smarujemy delikatnie olejem.Wlewamy biszkopt i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez ok. 35 min.
2.Kolejno przygotowujemy masę serową.
Do miski wkładamy ser, dodajemy kostkę margaryny i cukier puder. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy do lodówki.
3.Biszkopt dzielimy na dwie części, polewamy je wodą z cytryną. Dolną część smarujemy dżemem porzeczkowym.
4.Na dżem nakładamy masę serową (zostawiamy niewielką ilość do wysmarowania wierzchu i boków ciasta).
5.Na masę kładziemy drugi biszkopt i nakładamy resztę masy serowej na wierzch i trochę po bokach.
6.Batona prince-polo trzemy na tarce o dużych oczkach i obsypujemy wierzch i delikatnie boki ciasta.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze