Sernik z rumową nutką na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

Pyszny i puszysty serniczek, pełen bakalii, wykończony polewą czekoladową. Zwykle używałam do niego aromatu pomarańczowego, ale tym razem mi go zabrakło i byłam zmuszona użyć rumowego. Nie żałuję tej odmiany ;)

Składniki:

  • Ciasto:

    2 szkl mąki pszennej
    1 kostka zimnego masła
    1 niepełna szkl cukru pudru
    1 całe jajko i 1 żółtko
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 op. cukru waniliowego
    szczypta soli

    Masa serowa:

    1 kg twarogu, dwu- lub trzykrotnie zmielonego
    1 kostka miękkiego masła
    1 szkl + 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
    1/3 szkl kaszy manny
    4 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 - 7 kropli aromatu rumowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150g rodzynek
    2 - 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

    Dodatkowo:

    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z rumową nutką na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto 1. Ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki oraz posiekane masło. Szybko zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy. Formę o wym. 24x38cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotowanie masy serowej 2. Masa serowa: oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy po kolei żółtka, wlewamy aromat. Następnie dodajemy połowę twarogu, krótko miksujemy na wolnych obrotach, dodajemy drugą połowę twarogu, potem kaszę mannę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, krótko miksujemy na wolnych obrotach. Rodzynki moczymy kilka minut w gorącej wodzie, następnie osączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w mące. Razem ze skórką pomarańczową oraz pianą ubitą z 4 białek dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy całość łyżką. Masę wylewamy na wyjęte z lodówki ciasto, wyrównujemy. Sernik pieczemy przez ok. 50 - 55 minut w temp. 170ºC. Wystudzone ciasto zdobimy polewą czekoladową.

Porady

Do masy serowej można użyć innego ulubionego aromatu, np. pomarańczowego. Na 5 minut przed końcem pieczenia można wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w środku bez otwierania drzwiczek, potem leciutko je uchylić - nie wyjmować ciasta od razu z piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować