Sernik z rosą

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny sernik na kruchym spodzie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    300 g mąki
    125 g masła
    2 żółtka
    5 łyżek cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki zimnej wody


    Ser:
    1 kg sera w wiaderku
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju
    2 całe jajka
    4 żółtka
    1 szklanka cukru
    rodzynki

    Piana:
    6 białek
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto.
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone drobno masło i pozostałe składniki.
    Wszystko zagnieść na jednolite ciasto.
    Blaszkę 32x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Na dno blachy wyłożyć rozwałkowane ciasto.

    Ser:
    Do miski włożyć ser, dodać cukier, dwa całe jajka i 4 żółtka. Zmiksować.
    Dodać pozostałe składniki i miksować do połączenia się składników.
    Ser wylać na ciasto.
    Wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 min, a następnie
    wlać na ser białka ubite z cukrem na sztywną pianę. Piec ponownie około 15 minut.
    Piana musi być przyrumieniona, ale żeby się nie zrobiła beza.
    Wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
    Po pewnym czasie zaczną się na wierzchu ciasta pojawiać kropelki rosy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować