Sernik z rosą

5 (153 ocen)

Pyszny serniczek, który rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dkg mąki
    10 dkg cukru pudru
    2 żółtka
    1 całe jajko
    10 dkg margaryny
    1 łyżka smalcu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ser:
    1 kg sera białego
    1 szklanka cukru pudru
    2 całe jajka
    4 żółtka
    15 dkg margaryny
    2 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Piana:
    6 białek
    1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z rosą 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć razem i zamiesić ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.
  • Sernik z rosą 2. Ser mielimy przez maszynkę bądź miksujemy.(chyba że jest gotowy z wiaderka to już nie). Margarynę roztapiamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka, potem ser, wystudzoną margarynę, mleko, troszeczkę olejku cytrynowego, budyń śmietankowy i proszek do pieczenia, wszystko razem mieszamy. Gotowy ser wylewamy na ciasto i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.
  • Sernik z rosą 3. Ubijamy pianę z białek i cukru, wykładamy na podpieczony ser.
  • Sernik z rosą 4. Pieczemy jeszcze około 15-20 minut w temp. 180 stopni.
  • Sernik z rosą 5. Po niedługim czasie na serniku pojawi się rosa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować