Sernik z rosą

4.5 (140 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Przepis z książki Ewy Wachowicz. Zmniejszyłam tylko ilość mleka oraz dodałam trochę cukru.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki
    100 g masła
    100 g cukru pudru
    1 jajko
    2 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 kg sera białego
    1/2 szklanki oleju
    2 szklanki mleka
    2 jajka
    4 żółtka
    1 budyń śmietankowy
    skórka z cytryny
    1/2 szklanki cukru pudru

    Rosa:
    5 białek
    1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść. Wylepić nim przygotowaną blaszkę prostokątną. Ciasto podpiec 20 minut w 190 stopniach.
  • 2. Składniki na masę serową wymieszać razem. Masa będzie bardzo rzadka wręcz lejąca, ale nie panikować. :) Taka ma być. Masę serową wylać na podpieczone ciasto. Piec w 180 stopniach około 50 minut.
  • 3. Ubić pianę z białek z cukrem. Nałożyć na ciasto. Piec 15-20 minut w 150 stopniach. Jeśli po tym czasie nie pojawi nam się "rosa" nie przejmujmy się. Zazwyczaj pojawia się dopiero podczas stygnięcia ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować