Sernik z rosą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis koleżanki Agnieszki

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dkg mąki
    10 dkg cukru
    15 dkg margaryny
    2 żółtka
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg mielonego sera
    2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    ½ szklanki oleju
    4 żółtka
    2 jajka
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

    Piana:
    4 białka
    1 szklanka cukru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać miękką margarynę, żółtka, jajko i cukier. Zagnieść ciasto
  • 2. Prostokątną formę posmarować margaryną i wylepić ciastem, formując wysokie boki.
  • 3. Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać ser, następnie budyń, mleko, olej i skórkę pomarańczową. Składniki bardzo dokładnie wymieszać i wylać masę serową na ciasto. Piec ok. 60 minut w temperaturze 190 stopni.
  • 4. Ubić białka ze szklanką cukru na sztywną pianę i rozłożyć na gorącym upieczonym cieście. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i zapiekać do czasu aż białka lekko zbrązowieją (15-20 minut)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować