Sernik z roladkami makowymi

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz. 30 min

Czasem dla urozmaicenia dodaję do masy pokrojone kawałki brzoskwiń.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto: jajko
    ● 5 żółtek
    ● kostka margaryny
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● 2,5 szkl. mąki
    ● łyżka smalcu
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● powidła
    ● 1 szkl. kwaśnej śmietany
    Masa makowa:
    ● 5 białek
    ● 1 i 1/4 szkl. cukru
    ● 30 dag zmielonego maku
    ● aromat migdałowy
    Masa serowa:
    ● 6 jajek
    ● 1 i 1/4 kg twarogu
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● 1 szkl. cukru
    ● budyń śmietankowy
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z roladkami makowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 5 części. Jedną rozwałkowujemy i smarujemy powidłami.
  • 2. Masa makowa: białka ubijamy z cukrem, dodajemy mak i aromat. Mieszamy.
  • 3. Pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki. Rozkładamy na nich masę makową i formujemy rolady. Kładziemy je obok siebie wzdłuż blachy na posmarowanym powidłami spodzie.
  • 4. Masa serowa: żółtka ucieramy z margaryną, dodajemy twaróg, cukier, budyń i proszek. Białka ubijamy i dodajemy do masy, mieszamy.
  • 5. Masą serową zalewamy rolady. Ciasto pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Ser biały

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować