Masa makowa:
1 i 1/4 szkl. cukru
30 dag sparzonego i zmielonego maku
5 białek
aromat migdałowy
(Zamiast przyrządzania masy makowej można użyć gotowej masy z puszki dodając do niej ubite białka z cukrem)
Masa serowa:
1 kg białego zmielonego sera
6 jajek
1 szkl. cukru
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
budyń śmietankowy
Sernik z roladami makowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Ciasto przygotować z ww. składników i podzielić je na 5 części. Pierwszą z nich należy rozwałkować przełożyć do formy (25/35 cm) i posmarować powidłami.
2.Pozostałe 4 części ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki. Na każdym rozkładamy masę makową i formujemy roladki.
3.Układamy je obok siebie wzdłuż blachy na posmarowanym powidłami spodzie z ciasta.
4.Masa makowa:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodać mak i zapach migdałowy - całość delikatnie wymieszać. Podzielić na 4 równe części.
5.Masa serowa:
Żółtka utrzeć z 6 jajkami i margaryną. Do masy dodajemy ser, cukier, budyń i proszek do pieczenia oraz ubitą na sztywną pianę z białek. Wszystko razem należy wymieszać i rozłożyć na roladki.
6.Ciasto piec około 1,5 godziny w tem. 180*C.
Porady
Ciasto z roladami można wcześniej podpiec zanim wyłożymy na nie ser.
Komentarze