Sernik z roladami makowymi

4.5 (145 ocen)

:-)

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki
    1 kostka margaryny
    1 jajko
    5 żółtek
    1/2 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka amoniaku
    1 szkl. kwaśnej śmietany
    1 łyżka smalcu
    powidła (do posmarowania ciasta)

    Masa makowa:
    1 i 1/4 szkl. cukru
    30 dag sparzonego i zmielonego maku
    5 białek
    aromat migdałowy
    (Zamiast przyrządzania masy makowej można użyć gotowej masy z puszki dodając do niej ubite białka z cukrem)

    Masa serowa:
    1 kg białego zmielonego sera
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1/2 kostki margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    budyń śmietankowy
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Serniki Rolada Desery

Sernik z roladami makowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • powidła 1. Ciasto:
    Ciasto przygotować z ww. składników i podzielić je na 5 części. Pierwszą z nich należy rozwałkować przełożyć do formy (25/35 cm) i posmarować powidłami.
  • rolowanie 2. Pozostałe 4 części ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki. Na każdym rozkładamy masę makową i formujemy roladki.
  • rolady 3. Układamy je obok siebie wzdłuż blachy na posmarowanym powidłami spodzie z ciasta.
  • 4. Masa makowa:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodać mak i zapach migdałowy - całość delikatnie wymieszać. Podzielić na 4 równe części.
  • 5. Masa serowa:
    Żółtka utrzeć z 6 jajkami i margaryną. Do masy dodajemy ser, cukier, budyń i proszek do pieczenia oraz ubitą na sztywną pianę z białek. Wszystko razem należy wymieszać i rozłożyć na roladki.
  • sernik 6. Ciasto piec około 1,5 godziny w tem. 180*C.

Porady

Ciasto z roladami można wcześniej podpiec zanim wyłożymy na nie ser.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować