Sernik z rodzynkami na kruchym cieście

4.95 (202 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Sernik to ciasto, które lubi i zna chyba każdy. Ja i moja rodzina uwielbiamy. Tym razem upiekłam tradycyjny z rodzynkami, na kruchym cieście z domową polewą, taki właśnie uwielbiamy. Idealny z filiżanką kawy. Na różne okazje, święta, urodziny i podwieczorek. Upieczcie taki.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Na ciasto:
    półtorej szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany 12 %
    15 dag masła lub margaryny

    Na masę serową:
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka )
    1 szklanka cukru
    15 dag masła lub margaryny
    2 budynie waniliowe
    1 cukier waniliowy
    6 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka rodzynek

    Na polewę:
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki masła lub margaryny
    odrobina gorącej wody

    Dodatkowo:

    1 łyżka bułki tartej
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.95 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z rodzynkami na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na stolnicy oprószonej mąką i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.
  • 2. Masa serowa: Masło lub margarynę, żółtka i oba cukry ucieramy na puszystą masę. Następnie wsypujemy budynie w proszku, proszek do pieczenia i dodajemy ser, ucieramy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy, dodajemy rodzynki i mieszamy.
  • 3. Do pieczenia: Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową.
  • 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik studzimy.
  • 5. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową rozsmarowujemy na zimnym serniku. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • 6. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

U mnie ser z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować