Sernik z rabarbarem i truskawkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 25 min
  • Dla 10 osób

Sernik jest pyszny, delikatny i nie za słodki, do tego chmurka orzeźwiającego musu owocowego.

  • 2 godz. 25 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Spód:
    200g herbatników,
    100g masła lub margaryny,
    30g gorzkiej czekolady.

    Masa serowa:
    1kg półtłustego twarogu,
    100g białej czekolady,
    3 jajka,
    3 łyżki budyniu truskawkowego,
    250g cukru,
    70g masła lub margaryny,
    3 czubate łyżki śmietanki 30%,
    5 łodyg rabarbaru,
    100g truskawek,
    czubata łyżka cukru pudru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić wraz z czekoladą. Herbatniki połamać na kawałki i zmielić w blenderze. Dokładnie wymieszać ze stopionym masłem. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm.
  • 2. Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. 3/4 rabarbaru ułożyć na przygotowanym spodzie. Truskawki umyć, usunąć szypułki, połączyć z resztą rabarbaru oraz cukrem pudrem i zmiksować na gładki mus.

    Ser zemleć, dodać cukier, jajka, proszek budyniowy oraz stopione, zimne masło. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić i powoli wlewać do masy serowej. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i wylać na blaszkę. Na wierzchu rozprowadzić mus owocowy, wykałaczką zrobić wzorki tworząc esy floresy. Piec ok. 15min w temp. 175st, następnie 90min w temp. 120st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Sernik przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Owoce Rabarbar Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować