Sernik z rabarbarem i pianką

4.49 (161 ocen)

Rabarbar idealnie łączy się w smaku z sernikiem, delikatną pianką oraz chrupiącą kruszonką. Ciężko mu się oprzeć:)

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl mąki
    1 kostka margaryny
    3 łyżki cukru
    5 żółtek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ewentualnie troszkę śmietany

    Masa serowa:
    75 dag sera białego
    1 jajko
    1 budyń śmietankowy w proszku
    3/4 szkl cukru pudru
    3/4 kostki miękkiego masła

    500g rabarbaru
    Pianka:
    piana z 5 białek
    1 szkl cukru do piany
    1 kisiel (u mnie poziomkowy)
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery Beza

Sernik z rabarbarem i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na dużą blaszkę (36x24cm) a 1/4 zawinąć i odstawić do lodówki.

    Masa serowa: Zmielony ser, jajko, budyń w proszku, cukier i masło dobrze utrzeć a następnie wyłożyć na ciasto. Na ser ułożyć obrany i pokrojony w kostkę rabarbar.
  • 2. Pianka: Z białek ubić pianę, a gdy będzie już sztywna, dodać cukier oraz kisiel i jeszcze przez chwilę ubijać aż będzie lśniąca i gładka.

    Gotową pianę wyłożyć na rabarbar a na nią pokruszyć lub utrzeć na grubych oczkach resztę kruchego ciasta. Piec ok. 45 minut w 180st C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto z rabarbarem

4.48 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik z brzoskwiniami i pianką

To może cię zainteresować