Sernik chociaż na słodko jest lekko kwaskowaty. Dodatek rabarbaru sprawia, że smak jest świeży i zaskakujący. Czyli to co lubię w rabarbarze najbardziej :)
Składniki:
SPÓD:
200 g herbatników
100 g masła
1/3 łyżeczki cynamonu
MASA SERNIKOWA:
500 g twarogu do serników
1 szklanka cukru
1 jajko
300 g rabarbaru
1 łyżka soku z czarnych porzeczek
1 łyżka masła
3 żółtka
RABARBAR:
2 grube łodygi rabarbaru
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
Sernik z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozdrobnić na piasek. Masło rozpuścić i zalać gorącym herbatniki. Dodać cynamon i wymieszać, aż wszystko będzie mokre. Wylepić dno formy o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki.
2.Rabarbar pokroić na kawałki, dodać cukier i sok z czarnych porzeczek. Podgrzewać na małym ogniu. Gotować, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Odstawić.
Żółtka utrzeć do białości i wlać do jeszcze ciepłego rabarbaru. Postawić na mały ogień i podgrzewać, aż masa zgęstnieje i będzie bardzo gorąca. Nie gotować. Odlać 1/3 szklanki tego kremu.
3.Ser zmiksować z cukrem i jajkiem. Dodać przestudzony krem rabarbarowy i wszystko dokładnie połączyć.
Gotową masę sernikową wyłożyć na wyciągnięty spód z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i po 5minutach zmniejszyć temperaturę na 160*C. Piec około 1 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
4.Kiedy sernik ostygnie rozsmarować na wierzchu odłożony krem rabarbarowy. Rabarbar pokroić na ok 3 mm kawałki.
Wodę i cukier zagotować. Włożyć rabarbar do syropu na około 1 minutę. Wyciągnąć i osuszyć. Udekorować sernik. Wstawić do lodówki. Smacznego!
Komentarze