sernik z posypywanym spodem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Spora ilość ciemnego kakao na spodzie dodaje mu specjalnego, bardziej zdecydowanego charakteru. Kolejną zaletą jest to, że prosto i szybko się go robi, a duża ilość czekolady na wierzchu dopełnia szczęścia :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • kruchy spód:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    100 gramów zimnego masła
    0,5 szklanki cukru
    2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
    1 jajo
    szczypta soli

    3 kopiaste łyżki ciemnego kakao

    masa serowa:
    1 kg sera półtłustego zmielonego (można użyć sera z wiaderka, ale musi mieć powyżej 10% tłuszczu)
    1 szklanka cukru
    1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
    100 gramów stopionego, schłodzonego masła (jeśli Wasz twaróg ma mniej niż 15% tł)
    7 jajek (M)
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40 gramowy)

    wierzch:
    200 gramów gorzkiej czekolady
    1 kopiasta łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z posypywanym spodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg i jaja wyjmujemy z lodówki wcześniej by nabrały temp. pokojowej.
    Mąkę przesiewamy z solą i cukrami, wrzucamy masło, siekamy je nożem na małe kawałki, potem wbijamy jajo, zagniatamy kruche ciasto.

    Spód tortownicy o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem, wylepiamy ciastem, nakłuwamy w wielu miejscach.

    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy spód i podpiekamy go przez 10 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), wyjmujemy i jeszcze gorący obficie posypujemy ciemnym kakao, potem schładzamy.

  • 2. Całe jaja miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania jasnej pianki, potem wrzucamy ser, krótko miksujemy do połączenia składników. Jeśli macie twaróg o mniejszej zawartości tłuszczu niż napisałam powyżej teraz wlewamy przestudzony tłuszcz, miksujemy krótko.
    Na końcu wsypujemy proszek budyniowy i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.
  • 3. Masę delikatnie wylewamy na kruchy spód i wyrównujemy powierzchnię.
    Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy sernik i pieczemy około 55 minut, wierzch ma się lekko zezłocić (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Przez 40 minut po wyłączeniu nie otwieramy drzwiczek piekarnika, potem uchylamy na 20 minut, potem wyjmujemy na blat i całkowicie schładzamy.

    Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, schładzamy lekko, wylewamy na sernik, wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Posypujemy gorące ciasto by "przyjęło" jak najwięcej kakao (oczywiście trzymając się wyżej wymienionych 3 łyżek).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować