Ciasto na jogurtach greckich jest niezwykłym ciastem ;) Mimo , że nie zawiera ani grama sera , smakuje zupełnie jak sernik , jest delikatny i puszysty .
Sernik z porzeczkami na jogurtach greckich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruche ciasto szybko łączymy , zagniatamy w kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki .
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części , jedną ponownie wkładamy do lodówki lub do zamrażalnika , a drugą część ciasta wykładamy równomiernie na blachę (25x30) wyłożoną papierem do pieczenia .
Białka oddzielamy od żółtek . Żółtka ubijamy na delikatny puch , dodając powoli jogurty i ziarenka wanilii . Następnie stopniowo dodajemy proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia . Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z pozostałą masą.
Masę jogurtową wylewamy na przygotowane wcześniej ciasto . Na masie jogurtowej układamy owoce . Resztę ciasta wałkujemy na cienki placek i wycinamy z niego paski , które układamy na wierzchu w postaci kratki .
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 1 godzinę . Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika , a następnie schładzamy przez noc w lodówce .
Komentarze