Sernik z porzeczkami

0 (0 ocen)

Słodki serniczek przełamany kwaskowatymi porzeczkami wprost rozpływa się w ustach. Wzorek z karmelu jest niewątpliwie ciekawą ozdobą tego ciasta.Idealny wypiek do letniej popołudniowej kawy.

Składniki:

  • Ciasto:
    350g mąki pszennej
    100g c. pudru
    1 op. c. waniliowego
    jajko
    kostka masła

    Masa serowa:
    100g miękkiego masła
    150g c. pudru
    4 jajka
    750g 3-krtotnie mielonego sera białego
    1 c. waniliowy
    150g śmietanki 30%
    1 budyń waniliowy

    150g czerwonej porzeczki

    Karmel:
    40g cukru
    1 łyżka wody

    2 łyżki dowolnego dżemu
    50g prażonych płatków migdałów

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Suche składniki posiekać z zimnym masłem, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
  • 2. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrami na puch. Stale ucierając dodawać po 1 jajku, potem ser i budyń w proszku. Śmietankę ubić i wymieszać z masą serową.
  • 3. Porzeczki obrać, opłukać i osuszyć. Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy (24cm), spód ponakłuwać widelcem. Wylać 1/2 masy serowej, posypać porzeczkami, wylać resztę masy i wyrównać wierzch sernika.
  • 4. Karmel: W rondelku podgrzewać cukier z wodą aż do uzyskania złotobrązowego karmelu. polać nim fantazyjnie sernik. Piec 35 minut w temp. 170st. a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st. i piec kolejne 30-40 minut. Pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. najlepiej na noc w chłodnym miejscu.
  • 5. Przed podaniem boki sernika posmarować dżemem i posypać migdałami.

Porady

Do tego sernika można użyć świeżych lub mrożonych owoców. Inspiracją był przepis z książeczki "Pieczenie jest proste"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki Sery Ser biały Czerwona porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować