Sernik z polewą kajmakową

4.51 (188 ocen)

Taki sernik z polewą to coś co lubię najbardziej. Jest delikatny i puszysty a w smaku po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    125 g margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera wiejskiego
    10 jajek
    400 ml śmietany 30%
    2 budynie śmietankowe
    1,5 szklanki cukru pudru
    torebka cukru waniliowego
    mała puszka masy kajmakowej
Wystaw ocenę:

4.51 (188 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z polewą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy margarynę, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, owijamy w folię i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Blachę o wymiarach 38x32 cm smarujemy delikatnie margaryną posypujemy bułką tartą i schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 C.
  • 2. Ser mielimy dwukrotnie w maszynce. Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym a białka ubijamy na sztywną pianę.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do sera dodajemy budynie, masę jajeczną i wszystko razem miksujemy do połączenia się składników. Na samym końcu dodajemy pianę z białek i ubitą śmietanę wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • 3. Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180C następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Po upieczeniu studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika. Po ostudzeniu sernik smarujemy masą kajmakową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Masa krówkowa Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować