Sernik z figami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sernik z figami na spodzie z herbatników kakaowych. Sernik o aksamitnej konsystencji bardzo kremowej wręcz lekko mazistej, jeśli takie lubicie ten na pewno przypadnie Wam do gustu. Przygotowanie sernika zajmie niewiele czasu, prostota w efekcie finalnym doskonały smak.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Sernik na tortownicę 24-26 cm

    Spód sernika

    herbatniki kakaowe 130 g
    masło 1/4 kostki

    Masa serowa

    serek twarogowy z wiaderka 1 kg
    cukier 150 g
    budyń śmietankowy ( proszek ) 80 g
    jajka 3
    miękkie masło 1/4 kostki
    sok z połowy cytryny
    przyprawa pomarańcz z imbirem 2 łyżeczki
    figi 3-4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka umieścić w malakserze, zmiksować na drobny piasek. Miękkie masło dodać do herbatników zmiksować do połączenia. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, dobrze uszczelnić. Ciastka przesypać na dno, formując spód sernika.

    Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować do połączenia składników. Masę serową przelać na spód. Figi umyć, osuszyć następnie pokroić w plastry. Figi w plastrach ułożyć na masie serowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 °C wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Sernik piec aż się zetrze na środku, u mnie pieczenie trwało około 70 minut. Sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia, najlepszy jest drugiego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować