Jestem po szkole gastronomicznej. Pieczenie ciast jest moim hobby a jednocześnie formą zarobkowania. Sernik z piernikami nie tylko pięknie wygląda,ale też wyśmienicie smakuje.
Sernik z piernikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto- Z podanych składników zagnieść ciasto. Gdy masa będzie dobrze wyrobiona obwinąć ją w folię i włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej.
Masa serowa- Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać masło i wszystko razem dobrze utrzeć. Następnie cały czas miksując dodawać kolejno porcjami ser, obie mąki wymieszane z budyniem,aromat i skórkę z pomarańczy. Ubić pianę z białek i dodać do masy serowej-delikatnie wymieszać za pomocą łyżki drewnianej. Ciasto wyłożyć do blaszki o wym 25/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać połowę masy serowej. Ułożyć(jeden obok drugiego) pierniczki i wylać pozostałą masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec ok 50min w tem.180*C.
Polewa-Żelatynę rozpuścić w 0,3 szkl gorącej wody,dodać do tego cukier i kawę . Wymieszać do rozpuszczenia się składników. Gdy żelatyna troszkę ostygnie dodać do niej śmietanę i wszystko jeszcze raz dobrze wymieszać. Polać nią ciasto gdy będzie już dobrze ostudzone.
Smacznego
Komentarze