sernik z pierniczkami

4.86 (169 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Delikatny sernik w świątecznym klimacie :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • spód:
    160 gramów maślanych herbatników
    100 gramów stopionego i lekko(!) schłodzonego masła lub margaryny
    2 łyżki (z górką) ciemnego kakao

    masa serowa:
    1 kg twarogu zmielonego (może być z wiaderka)
    100 gramów rozpuszczonego, stopionego masła
    1 szklanka cukru
    2 płaskie łyżki cukru z wanilią
    5 jajek
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (razem 80 g)

    dodatkowo:
    250 gramów pierniczków nadziewanych w czekoladzie

    polewa czekoladowa
    100 gramów masła lub margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki mleka
    2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao

    1 łyżeczka żelatyny + 50 ml ciepłej wody

    ewentualnie ulubione dekoracje
Wystaw ocenę:

4.86 (169 ocen)

Zobacz również:

Serniki Piernik Desery

Sernik z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg i jaja wyjmujemy wcześniej z lodówki by nabrały temperatury pokojowej.

    Herbatniki dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao, wlać stopiony tłuszcz, wymieszać.
    Tortownicę o średnicy 24 cm (niczym nie smarujemy ani nie wyścielamy) wykładamy ciasteczkowym "piaskiem", ugniatamy i wyrównujemy powierzchnię.
    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy blaszkę i podpiekamy spód przez 10 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Schładzamy.
    Masa serowa:
    Całe jaja krótko ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią, wlewamy tłuszcz, krótko miksujemy. Potem wrzucamy twaróg, miksujemy na najszybszych obrotach, ale tylko do połączenia składników, nie dłużej.

    Na końcu wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy krótko.

    Połowę masy serowej wylewamy na ciasteczkowy spód, potem delikatnie układamy pierniczki.

    Resztę masy serowej znów wykładamy na pierniczki tak by je pokryła.
    Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy sernik i pieczemy około 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy dalej około 40 minut, wierzch ma się lekko zezłocić.

    Sernik podskoczy nam do góry, aby równomierni opadł nie otwieramy drzwiczek piekarnika przez około 40 minut po wyłączeniu.
    Potem uchylamy lekko i schładzamy przez kolejne 40 minut, potem wyciągamy na blat.

    Polewa czekoladowa.
    Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie.
    Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.

    Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po wierzchu ciasta.


    Całkowicie schłodzony sernik pokrywamy polewą czekoladową i dowolnie przystrajamy.

    Ponownie schładzamy przez parę godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.5 (165 ocen)

sernik z piernikami

To może cię zainteresować