Pyszny sernik z delikatnie wyczuwalną nutką pomarańczy.
1 godz. 20 min
Składniki:
Spód:
100 g masła lub margaryny
150 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
Masa serowa:
1 kg twarogu w kostce
1 szklanka cukru
3/4 kostki margaryny
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu pomarańczowego
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Sernik z nutką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło lub margarynę, przesianą mąkę i cukier na jednolitą masę. Ciastem wylepiamy dno wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy o wymiarach 25x30 cm. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Studzimy. Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę lub miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy cukier i ucieramy na najwyższych obrotach do czasu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodajemy żółtka i po trochu margaryny. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wkrapiamy aromat. Na koniec wrzucamy skórkę pomarańczową, mieszamy dokładnie łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Masę wylewamy na upieczony wcześniej spód i pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Komentarze