Sernik z musem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Sernik ten zdecydowanie dopisuje do moich ulubionych. Jest przepyszny. Ser rozpływa się w ustach, bardzo kremowy i do tego mus czekoladowy. To połączenie musi być pyszne!

  • 4 godz.

Składniki:

  • MASA SEROWA:
    1 kg sera twarogowego ( trzykrotnie zmielonego)
    3 łyżki budyniu śmietankowego
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( 530 g)
    sok z 1 cytryny
    3 białka
    3-4 łyżeczki aromatu waniliowego
    WYKOŃCZENIE:
    200 g śmietany 18%
    2 łyżki cukru pudru
    MUS CZEKOLADOWY:
    6 żółtek
    3 białka
    150 g cukru pudru
    1 łyżka kakao
    200 ml śmietany kremówki 30 %
    100 g masła
    250 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o wym. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki zmiksować i wylać na tortownicę. Piec w temperaturze 175 st. C przez 30-35 min. Po tym czasie wyłożyć delikatnie śmietanę na ser ( śmietanę 18% mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru) i ponownie piec w tej samej temp. przez 10-15 min. Wyjąć i ostudzić. W metalowej miseczce umieścić 50 g cukru pudru, 6 żółtek i śmietankę. Miskę postawić na garnek z gotującą się wodą i i cały czas mieszać. W połowie gotowania dodać kakao. Gotować do czasu aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać od razu pokrojone w kostkę masło i drobno posiekaną czekoladę. Mieszać aż składniki się rozpuszczą. Ubić białka na sztywno z dodatkiem odrobiny soli.Do ubitych dodajemy resztę cukru i dalej miksujemy aż do uzyskania lśniącej masy. Białka powoli i stopniowo dodawać do musu. Mieszać delikatnie szpatułką. Gotowy krem wyłożyć na sernik i wstawić sernik na noc do lodówki.
    Smacznego ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować