Sernik z mlekiem i wiórkami kokosowymi

4.46 (149 ocen)

Ten sernik bardzo często gości w moim domu, domownicy wręcz go uwielbiają. Jest bardzo puszysty i wilgotny, dzięki czemu długo zachowuje świeżość, polecam spróbować bo jest przepyszny.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru
    1 jajko
    1 żółtko (białko do piany)
    100 gram masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1 kilogram tłustego sera białego
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki oleju rzepakowego
    2 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe
    4 żółtka(białka do piany)
    sok z połowy cytryny
    Dodatkowo:
    5 białek
    0,5 szklanki cukru
    50 gram wiórek kokosowych
    Forma 25x40 cm.
Wystaw ocenę:

4.46 (149 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery

Sernik z mlekiem i wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, cukier, żółtko oraz jajko. Zagniatamy ciasto, wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser mielimy trzykrotnie, żółtka ucieramy z cukrem, ucierając stopniowo dodajemy zmielony ser, wlewamy olej oraz mleko, miksujemy, na końcu dodajemy sok z cytryny oraz skórkę pomarańczową. Masę wylewamy na cieście, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Z białek bijamy pianę , ucierając dodajemy cukier, masę wykładamy na gorący sernik, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, wierch powinien być lekko zrumieniony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szarlotka z wiórkami kokosowymi

To może cię zainteresować