MASA SEROWA:
ser w wiaderku ( 1 kg )
1/2 szklanki cukru
cukier wanilinowy ( pół opakowania )
1/2 szklanki oleju
3 jajka
1,5 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe w proszku
sok z połowy cytryny
PIANA NA WIERZCH CIASTA:
2 białka
1/2 szklanki cukru
kokos
Sernik z mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: żółtka utrzeć z masłem i cukrami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i śmietanę - wyłożyć na blachę lekko posmarowaną masłem ( na bokach blachy też - na wysokość ok.1 cm ).
2.MASA SEROWA: białka ubić z cukrami na sztywną pianę, dodać żółtka, delikatnie wlewać olej, dodać budynie w proszku, sok z cytryny, mleko i na końcu ser - dobrze rozmieszać łyżką.
3.Masę serową wylać na przygotowane ciasto i piec 45 minut w temp. 180 stopni ( piekłam z termoobiegiem ).
4.Pod koniec pieczenia przygotować PIANĘ: białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
5.Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Całe ciasto piec jeszcze ok. 15-20 minut w temp 160-170 stopni.
Komentarze