sernik z mlekiem

4.5 (169 ocen)

  • 50 min

kolejna wersja domowego sernika

  • 50 min

Składniki:

  • CIASTO:
    2 żółtka
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 kostki masła
    cukier wanilinowy ( pół opakowania )
    1/2 szklanki cukru
    1,5 łyżki gęstej śmietany

    MASA SEROWA:
    ser w wiaderku ( 1 kg )
    1/2 szklanki cukru
    cukier wanilinowy ( pół opakowania )
    1/2 szklanki oleju
    3 jajka
    1,5 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe w proszku
    sok z połowy cytryny

    PIANA NA WIERZCH CIASTA:
    2 białka
    1/2 szklanki cukru
    kokos

    blacha 23 na 38 cm

Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: żółtka utrzeć z masłem i cukrami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i śmietanę - wyłożyć na blachę lekko posmarowaną masłem ( na bokach blachy też - na wysokość ok.1 cm ).
  • 2. MASA SEROWA: białka ubić z cukrami na sztywną pianę, dodać żółtka, delikatnie wlewać olej, dodać budynie w proszku, sok z cytryny, mleko i na końcu ser - dobrze rozmieszać łyżką.
  • 3. Masę serową wylać na przygotowane ciasto i piec 45 minut w temp. 180 stopni ( piekłam z termoobiegiem ).
  • 4. Pod koniec pieczenia przygotować PIANĘ: białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
  • 5. Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Całe ciasto piec jeszcze ok. 15-20 minut w temp 160-170 stopni.

Porady

Można dodać do masy serowej olejek cytrynowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować