Sernik z masą kajmakową i słonymi orzeszkami

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Delikatny i puszysty

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Spód:
    40 dag. mąki
    6 łyżek cukru
    20 dag. masła
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki kakao
    3 łyżki śmietany kremówki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 puszka masy kajmakowej
    1 puszka solonych orzeszków
    Masa serowa:
    1 kg. twarogu sernikowego
    6 jajek
    13 dag cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    60 dag. masła
    1 kubek śmietany kremówki (2oo g)
    50 dag mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z masą kajmakową i słonymi orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód sernika 1. Ze składników na spód zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
  • Masa serowa 2. Przygotować masę serową ubijając żółtka z cukrem. Do sera dodać roztopione, zimne masło, śmietanę, mąkę, na koniec żółtka z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową łyżką.
  • Ciasto na spód sernika 3. Formę, przepis jest na blaszkę 25 cm na 36 cm wykleić ciastem kakaowym.
  • Masa kajmakowa z orzeszkami 4. Na to wyłożyć masę kajmakową i solone orzeszki.
  • Przed wstawieniem do piekarnika 5. No to wylać masę serową.
  • Upieczony sernik 6. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, potem 90 minut w 120 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Orzechy Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować