Cudowne połączenie twarogu sernikowego, czekolady i batonów Mars :)
Składniki:
250 g ciasteczek czekoladowych, mogą być petit beurre z czekoladą (dałam około 300 g takich biedronkowych - nie pamiętam nazwy)
150 g rozpuszczonego masła
2 łyżki brązowego cukru
20 g masła, dodatkowo
300 ml śmietany kremówki
50 g mlecznej czekolady, posiekanej
3 łyżeczki żelatyny (dałam o jedną więcej)
60 ml wody (gorącej, do rozpuszczenia żelatyny)
500 g sera białego o kremowej konsystencji (trzykrotnie mielony, ewentualnie mascarpone, ricotta)
110 g cukru pudru
180 g batoników Mars, posiekanych na około 1 cm kawałeczki
Sernik z marsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka ugnieść łyżką lub zmiksować na gładko tak, by nie było grudek. Dodać roztopione masło i wyrobić gładką masę. Tortownicę (20 cm) wyłożyć folią aluminiową, następnie przełożyć masę ciastkową, dokładnie ugnieść. Zrobić również boki ciasta. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
2.W małym garnuszku rozpuścić dodatkowe masło z cukrem brązowym i 2 łyżkami śmietany kremówki. Ma powstać sos, ostudzić.
3.W nastepnym garnuszku roztopić czekoladę (można w mikrofali) z 2 łyżkami śmietany kremówki. Odstawić.
4.Ubić kremówkę. Ser ubić z cukrem pudrem na gładką masę. Wymieszać z ubitą śmietaną. Wlać powoli ciepłą żelatynę, wymieszać dokładnie, dodać posiekane marsy.
5.Wyjąć z lodówki tortownicę z gotowym spodem i ułożyć na niej połowę masy serowej, następnie polać ją połową sosu maślanego i połową czekoladowego, porobić esy-floresy. Nałożyć pozostałą część masy serowej, wygładzić i polać resztą sosu maślanego i czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Komentarze