Po raz pierwszy zrobiłam taką kombinację. Pyszny delikatny i puszysty sernik w środku z dodatkiem karmelizowanej marchewki.
Składniki:
200 g herbatników typu petitki
100 g margaryny lub masła
1 kg twaróg z wiaderka
4 jajka
200 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
100 ml kremówki
1 opakowanie sernix
200 g marchewki
200 ml wody
4 łyżki cukru
0,5 białka
3/4 szk cukru
marcepan i barwniki na dekorację
Sernik z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki zmiksować na proszek dodać letnią rozpuszczoną margarynę. Zagnieść i wyłożyć na dno tortownicy.
2.Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zagotować wodę z cukrem dodać marchewkę i smażyć do momentu aż marchewka będzie miękka i odparuje płyn.
3.Żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć do białości. Dodać twaróg, sernix, kremówkę i wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
4.Wylać na herbatniki połowę masy serowe , wyłożyć marchewkę na okrąg i wylać resztę masy serowej. Górę wyrównać. Tortownicę od spodu owinąć dwoma warstwami foli aluminiowej. Na blachę położyć tortownicę nalać wody. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st z termoobiegiem i piec około 70 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik do wystudzenia. Zimny sernik polać lukrem i udekorować marchewkami.
Komentarze