Sernik z marchewką

4.5 (194 ocen)

Po raz pierwszy zrobiłam taką kombinację. Pyszny delikatny i puszysty sernik w środku z dodatkiem karmelizowanej marchewki.

Składniki:

  • 200 g herbatników typu petitki
    100 g margaryny lub masła
    1 kg twaróg z wiaderka
    4 jajka
    200 g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    100 ml kremówki
    1 opakowanie sernix
    200 g marchewki
    200 ml wody
    4 łyżki cukru
    0,5 białka
    3/4 szk cukru
    marcepan i barwniki na dekorację
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik z marchewką 1. Herbatniki zmiksować na proszek dodać letnią rozpuszczoną margarynę. Zagnieść i wyłożyć na dno tortownicy.
  • sernik z marchewką 2. Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zagotować wodę z cukrem dodać marchewkę i smażyć do momentu aż marchewka będzie miękka i odparuje płyn.
  • sernik z marchewką 3. Żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć do białości. Dodać twaróg, sernix, kremówkę i wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
  • sernik z marchewką 4. Wylać na herbatniki połowę masy serowe , wyłożyć marchewkę na okrąg i wylać resztę masy serowej. Górę wyrównać. Tortownicę od spodu owinąć dwoma warstwami foli aluminiowej. Na blachę położyć tortownicę nalać wody. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st z termoobiegiem i piec około 70 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik do wystudzenia. Zimny sernik polać lukrem i udekorować marchewkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować