Sernik z marcepanem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Sernik z marcepanem wkruszonym do środka masy serowej i obsypanym kakao. Daje to fajny efekt sernika marmurkowego, zaś dla lubiących marcepan to niewątpliwa gratka smakowa. Sernik jest bezglutenowy.

  • 3 godz.

Składniki:

  • • 1 kg białego sera mielonego
    • 5 jajek
    • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
    • 2 łyżki gęstej śmietany
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżki kokosu
    • 200 g gotowego marcepanu
    • 3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ser, mleko skondensowane, mąkę i śmietanę przełożyć do miksera i przemieszać na wolnych obrotach do połączenia się składników.
    • Wbijać po jednym jajku, ciągle mieszając. Dodawać nastepne jajka co 30 sekund, aż poprzednie wymiesza się z masą serową.
    • Mocno schłodzony marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przemieszać z kakao.
    • Do masy serowej wmieszać marcepan i wiórki kokosowe.
    • Wyłożyć okrągłą tortownicę (26 cm średnicy) papierem do pieczenia, wysmarować masłem i wlać masę serową.
    • Piec w 200 st.C przez 15 minut, następnie obniżyć temp do 120 st.C i piec jeszcze 60 minut.
    • Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, najlepiej na noc.
    • Przed podaniem posypać wierzch sernika kakao.

Porady

Marcepan przed starciem na tarce można zamrozić, wyjdą wtedy ładne wiórki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować