Bardzo miękki i aksamitny sernik, dzięki pieczeniu w parze wodnej. Dodatkiem świeżych malin, nadaje mu przyjemnej kwasowości. Na pewno zachwyci niejednego smakosza serników.
40 min
Składniki:
Blaszka 25x40cm
Ciasto półkruche:
250g mąki
8 dag cukru pudru
10 dag masła
1 jajko
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
1 kg sera z wiaderka
1,5 szklanki cukru
5 żółtek
1 jajko
1 budyń waniliowy
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki śmietany 12%
200 g miękkiego masła – można je stopić
Kilka kropel aromatu cytrynowego
600g malin
Sernik z malinami pod cytrynową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto, następnie rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Na dno piekarnika położyć metalową miskę z wodą.
2.Masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej oprócz owoców, zmiksować ze sobą do powstania gładkiej i jednolitej struktury. Masę przelać na ciasto pospać ją malinami. Piec w 160 stopniach ok. 60 minut, gdy boki zaczną się lekko rumienić, delikatnie wyłożyć bezę. Piec kolejne 10 -15 minut, do zrumienienia bezy. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
3.Beza cytrynowa: Białka ubić, gdy będą sztywne, dodawać partiami cukier puder. Miksować do powstania lśniącej jednolitej piany. Na koniec wsypać skórkę z cytryny, krótko zmiksować.
Komentarze