Sernik z malinami i musem czekoladowym

0 (0 ocen)

Pieczony sernik z delikatnie wyczuwalną białą czekoladą. Zatopione w nim fragmenty kremu malinowego wnoszą świeżość i przepyszny owocowy smak malin. Całość przykryta jest lekkim musem czekoladowym. Bardzo dobry, mazisty i przyjemny w smaku sernik.

Składniki:

  • SPÓD:

    100 g herbatników maślanych
    1 łyżka kakao
    50 g masła

    KREM MALINOWY:

    400 g malin
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki zimnej wody

    SERNIK CZEKOLADOWY:

    500 g twarogu zmielonego
    2 jajka
    1/3 szklanki cukru
    150 g czekolady białej
    szczypta soli

    MUS CZEKOLADOWY:

    100 g czekolady gorzkiej
    1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    1 łyżeczka żelatyny
    2 łyżki wody

    DEKORACJA:

    kuleczki zbożowe w różowej skorupce
    płatki czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik z malinami i musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11sjyaq 1. Herbatniki zmielić w rozdrabniaczu, wymieszać z kakao i dodać miękkie masło. Wszystko razem rozetrzeć i wylepić dno formy o średnicy 19 cm. Odstawić w chłodne miejsce.
  • 2. Maliny przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem i mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Można podlać odrobiną soku z cytryny lub samą wodą. Kiedy owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Malinowy mus przełożyć z powrotem do garnka i wlać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Wstawić na ogień i ugotować gęsty krem malinowy. Odstawić do wystudzenia.
  • image-1nnahgp 3. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej umieszczając miseczkę nad gotującą się wodą. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Twaróg utrzeć z cukrem, a następnie dodać po jednym żółtku. Wlać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę i dokładnie zmiksować masę serową. Nie ubijać zbyt długo. Na końcu, za pomocą łopatki wmieszać pianę z białek. Tak przygotowany masę wylać na spód. Na wierzchu wyłożyć delikatnie i punktowo krem malinowy. Użyłam do tego dwóch małych łyżeczek - jedną nabierałam, a drugą spychałam na sernik. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, a po włożeniu sernika zmniejszyć do 150*C. Piec przez 45 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu, sernik przestawić do lodówki.
  • image-1ctg767 4. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce. Pół szklanki kremówki zagotować i wlać do czekolady. Odstawić na ok 2 minuty. Kiedy czekolada zmięknie, delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • image-2ancjua 5. Żelatynę rozpuścić i przestudzoną wlać do ciepłej czekolady.
    Pozostałą kremówkę (1 szklankę) ubić na sztywną pianę i delikatnie w co najmniej trzech etapach dodawać do przestudzonej czekolady. Gotowy mus przełożyć na zimny sernik i wyrównać. Kiedy zacznie tężeć ozdobić dekoracjami cukierniczymi. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować