Sernik z malinami

0 (0 ocen)

Ucierany spód kakaowy, na to gotowana masa serowa i delikatna malinowa pianka. Warstwa serowa jest dość cienka, ale moim zdaniem to w zupełności wystarczy. Ciasto jest delikatne, a jego smaki fantastycznie się ze sobą łączą.

Składniki:

  • Ciasto:

    200g masła w temperaturze pokojowej
    3 jajka
    1/2 szklanki drobnego cukru
    4 łyżki mleka
    1 1/2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka ciemnego kakao

    Masa serowa:

    500g twarogu sernikowego
    3/4 szklanki cukru
    100g masła
    1 jajko
    1/2 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy

    Masa malinowa:

    250g mleka skondensowanego niesłodzonego
    300g śmietanki kremówki
    5 łyżeczek żelatyny
    100g rozmrożonych malin
    2-3 łyżki cukru pudru
    1 śmietan-fix
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtku, następnie mleko. Dodać mąkę z kakao i proszkiem i zmiksować tylko do połączenia się składników. Ciasto rozsmarować na przygotowanej blasze i piec przez 15-20 minut. Wystudzić.
  • 2. Twaróg, masło, roztrzepane jajko i cukier przełożyć do garnuszka i dobrze zmiksować. Zagotować na małym ogniu i wlać budyń rozpuszczony w mleku. Dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. Odstawić do wystudzenia.
    Masę rozsmarować na wypieczonym spodzie i wstawić do lodówki, aby zastygła.
  • 3. Żelatynę przełożyć do miseczki i zalać niewielką ilością zimnej wody, pozostawić do napęcznienia. Maliny zblendować i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Przełożyć je do misy i dodać mleko skondensowane i cukier. Dobrze zmiksować. Kremówkę ubić ze śmietan-fixem.
    Żelatynę przełożyć do garnuszka, dodać niewielką ilość wody i podgrzewać na wolnym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Nie gotować! Stopniowo i cały czas mieszając dodać masę malinową. Zestawić z ognia i dodać ubitą śmietanę w trzech częściach, delikatnie wymieszać łyżką. Można dodać jeszcze garść rozmrożonych malin. Masę przelać na masę serową i pozostawić na kilka godzin w lodówce.

Porady

Do górnej warstwy można również wykorzystać inne owoce, np. truskawki, jagody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Maliny Mleko Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować