Sernik z malinową galaretką

4.49 (166 ocen)

Rozpływający się w ustach sernik i orzeźwiająca, mocno malinowa galaretka – to sprawia, że ciasto smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam, nie tylko w sezonie malinowym. Osobiście mogła bym jeść to ciasto codziennie:)/

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Spód:
    • 20 dag mąki,
    • 8 dag cukru pudru,
    • 10 dag margaryny,
    • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
    • 2 żółtka,
    Ser:
    • 1 kg sera (3 razy mielonego)
    • 3/4 kostki masła,
    • 25 dag dag cukru pudru,
    • 7 jajek,
    • 2 cukry waniliowe,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 łyżka mąki krupczatki,
    • rodzynki do środka,
    • 1 szczypta proszku do pieczenia
    Galaretka:
    • Ok. 1 kg malin,
    • 2 galaretki malinowe,
    • Około 3 łyżki cukru,
    • Woda (około 0,5-3/4 szklanki)
    Dodatkowo:
    • Bita śmietana do dekoracji,
    • Czekolada do dekoracji,
    • Świeże owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Galaretki

Sernik z malinową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE:
    Do wyłożonej na stolnicę mąki dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zarabiamy je energicznie. Gotowe wykładamy na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy widelcem.
  • Łączenie sera i białek 2. SER:Białka oddzielamy od żółtek.
    W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. W dalszej kolejności dodajemy cukier waniliowy oraz ser. Całość miksujemy, by masa była puszysta i jednolita (około 10 minut). Pod koniec ucierania dodajemy mąkę połączoną z budyniem.
    W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z przygotowaną masą serową.
    Gotowy ser wylewamy to ciasto kruche, co pewien czas wykładamy rodzynki i przykrywamy je kolejną warstwą sera.
    Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180˚C.
    Upieczony studzimy.
    Na zimny wylewamy malinową galaretkę.
  • wyciskanie soku 3. GALARETKA:Z malin wyciskamy sok. Ja wykonałam to używając sokowirówki. Jeśli jej nie posiadamy maliny podgrzewamy i następnie przecieramy przez sito by usunąć pestki.
    Z 1 kg malin otrzymałam 3 szklanki 100% soku.
  • rozpuszczenie galaretki 4. Otrzymany sok przelewamy do garnka. Dodajemy do niego wodę. W sumie powinniśmy uzyskać 3,5 szklanki płynu. Sok podgrzewamy. Następnie wsypujemy do niego galaretkę oraz cukier do smaku. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru i galaretki. Tak przygotowaną galaretkę studzimy.
  • wylewanie galaretki na upieczony sernik 5. Tężejącą wylewamy na ostygnięty sernik. Ponownie wstawiamy do lodówki by galaretka zastygła.
    Tort przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną oraz startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Maliny Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.78 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Sernik z pianką malinową

To może cię zainteresować