Sernik z makiem i brzoskwiniami

4.51 (154 ocen)

  • 2 godz.

Jedno z ulubionych ciast mojej rodziny trzy pyszne warstwy zamknięte w kruchym cieście, idealne na spotkania w gronie bliskich przy świątecznym stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto kruche:
    160 margaryny
    400 g maki pszennej
    200 g cukru pudru
    3 żółtek
    4 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na warstwę makową:
    250 g maku
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    80 g cukru
    100 g bakali(rodzynki,orzechy,migdały,skórka pomarańczowa)
    na warstwę serową:
    500 g twarogu
    100 g margaryny
    200 g cukru pudru
    5 jajek
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na warstwę brzoskwiniową:
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
    na polewę:
    80 g masła
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    1łyżka śmietanki
    dodatkowo:
    kolorowe wiórki kokosowe

Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Sernik z makiem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części .Jedną część ciasta rozwałkować na przygotowaną i natłuszczoną formę 25x30cm i upiec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni C przez 25 minut,ostudzić.
  • 2. Mak sparzyć i dwukrotnie zmielić.
    Jajka ubić z cukrem dodać miód,mak i bakalie i wymieszać mikserem na najniższych obrotach.Odstawić na bok.
  • 3. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i jakami na puszystą masę,dodać trzykrotnie zmielony twaróg,budyń oraz proszek do pieczenia,dokładnie wymieszać.
  • 4. Na przygotowaną formę 25x30cm rozwałkować pozostałą część ciasta i równomiernie rozłożyć na niej najpierw masę makową następnie masę serową,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 50 minut.Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 5. Brzoskwinie wraz z sokiem zmiksować w blenderze,następnie zagotować i dodać suche galaretki i mieszać do momentu ich rozpuszczenia,odstawić do stężenia.Przestudzona masę wyłożyć na upieczone,wystudzone ciasto,przykryć upieczonym wcześniej ciastem,
  • 6. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania polewy.
    Gotowa polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować