Sernik z makiem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części .Jedną część ciasta rozwałkować na przygotowaną i natłuszczoną formę 25x30cm i upiec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni C przez 25 minut,ostudzić.
2.Mak sparzyć i dwukrotnie zmielić.
Jajka ubić z cukrem dodać miód,mak i bakalie i wymieszać mikserem na najniższych obrotach.Odstawić na bok.
3.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i jakami na puszystą masę,dodać trzykrotnie zmielony twaróg,budyń oraz proszek do pieczenia,dokładnie wymieszać.
4.Na przygotowaną formę 25x30cm rozwałkować pozostałą część ciasta i równomiernie rozłożyć na niej najpierw masę makową następnie masę serową,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 50 minut.Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5.Brzoskwinie wraz z sokiem zmiksować w blenderze,następnie zagotować i dodać suche galaretki i mieszać do momentu ich rozpuszczenia,odstawić do stężenia.Przestudzona masę wyłożyć na upieczone,wystudzone ciasto,przykryć upieczonym wcześniej ciastem,
6.Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania polewy.
Gotowa polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze