Sernik z manną bez spodu

4.46 (192 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszny i łatwy w przygotowaniu

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg zmielonego sera (ja użyłam z wiaderka)
    1 szklanka cukru (dopełnić do całości opakowaniem cukru wanilinowego)
    1 szklanka kaszy manny
    8 jaj
    200 gramów masła
    rodzynki (jeśli ktoś lubi)
    szczypta soli do białek
    dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.46 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z manną bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg wyjmujemy z lodówki na około 2 godziny przed przystąpieniem do pieczenia.

    Masło roztapiamy, następnie schładzamy.
    5 żółtek i 3 całe jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ją do sera, miksujemy, następnie wlewamy przestudzony tłuszcz, ucieramy, stopniowo wsypujemy kaszę, ucieramy wszystko do połączenia składników.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, przekładamy do masy twarogowej i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników.Możemy dodać rodzynki sparzone wrzątkiem, odsączone i obsypane mąką.

    Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem, wylewamy masę.
    Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 60 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Studzenie sernika: Po upływie czasu pieczenia wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy drzwiczek jeszcze przez około 30 minut, potem je uchylamy i studzimy przez kolejne 30, następnie wyciągamy na blat.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować