Sernik z kulkami makowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: zimne masło siekamy z mąką, dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy, formujemy w kulę i chłodzimy w lodówce ok. 30 min. Następnie blaszkę wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 min. w temp. 200 stopni.
2.Masa serowa: masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 żółtku, nastęnie po łyżce sera, miksujemy na gładką masę. Pomarańczę sparzamy, ocieramy skórkę i wyciskamy sok, który następnie przecedzamy przez sitko, by pozbyć się ewentualnych pestek. W soku rozrabiamy budyń i mąkę, całość stopniowo dolewamy do masy serowo-żółtkowej cały czas miksując. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, skórkę smażoną w cukrze i ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie mieszamy łyżką.
3.Makowe kulki: Mleko zagotowujemy, potem wsypujemy mak i mieszamy aż mak wpije całe mleko (bardzo szybko to się stanie) i odstawić do wystudzenia. Potem dodajemy miód, bakalie i olejek. Z takiej masy formujemy 15 kulek.
4.Kulki układamy na podpieczonym spodzie, zalewamy masą serową. Pieczemy ok. 70 min. w temp. 180 stopni. Jeśli wierzch zacznie się zanadto przypiekać, należy przykryć ciasto papierem do pieczenia lub przestawić grzanie piekarnika tylko na dolną grzałkę.
Komentarze