Sernik z kruszonką

4.5 (184 ocen)

Pyszny sernik z brzoskwiniami i orzechową wkładką według przepisu z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji".

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki
    5 żółtek
    25 dag margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru

    Ser:
    1 kg zmielonego sera (użyłam z wiaderka Piątnicy)
    25 dag margaryny
    8 jajek
    1 budyń waniliowy bez cukru
    30 dag cukru

    Masa orzechowa:
    25 dag orzechów mielonych
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    2 jajka
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki stopionego masła

    Dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń

Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i podzielić na 2 części. Jedną część zamrozić, drugo przełożyć do formy (25/35 cm.).
  • 2. Ser:
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser z budyniem, a na końcu pianę z białek. Masę podzielić na 2 części.
  • 3. Masa orzechowa:
    Masło, mleko, cukier zagotować, dodać orzechy, wymieszać, przestudzić i dodać żółtka, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
  • 4. Przygotowanie do pieczenia:
    Ciasto kruche (podpiekłam 15 min. w temp. 180*C) - masa orzechowa - 1/2 sera - pokrojone brzoskwinie - 1/2 sera - starta na tarce druga część ciasta kruchego.
  • 5. Ciasto upiec w całości w temp. 180*C przez ok. 1 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować