Sernik z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek do pieczenia, 1 jajko,150 g. margaryny, 3 żółtka, śmietanę, 0,5 szkl. cukru i cukier waniliowy zagnieść i podzielić na 2 porcje w proporcji 1/3 i 2/3 i uformować z nich kule. Większą kulę włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika.
2.Ser zemleć, dodać 1 szkl. cukru, 2 jajka, 4 żółtka, budyń rozrobiony w 0,5 l. mleka, olejek rumowy i pozostałą margarynę. Wszystko razem zmiksować. Następnie dodać rodzynki i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać łyżką.
3.Większą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć na natłuszczoną i posypaną tartą bułką blaszki (25x39cm.). Ciasto posypać kakao i wyłożyć na to masę serową. Piec ok 50 min.
4.Pozostałe białka ubić z resztą cukru, dodać mak i wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczoną masę serową. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec jeszcze ok 15 min.
Komentarze