Sernik z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Serniki często goszczą na stole u mojej cioci, a ten zachwyca smakiem i wyglądem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki
    2,5 szkl. cukru
    1 margaryna
    7 jajek+ 3 żółtka
    1 łyżka śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 op. cukru waniliowego
    1,5 kg. twarogu na serniki
    0,5 l. mleka
    0,5 fiolki olejku rumowego
    1 op. budyniu śmietankowego
    1 łyżka maku
    100 g. rodzynek
    2 łyżki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia, 1 jajko,150 g. margaryny, 3 żółtka, śmietanę, 0,5 szkl. cukru i cukier waniliowy zagnieść i podzielić na 2 porcje w proporcji 1/3 i 2/3 i uformować z nich kule. Większą kulę włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika.
  • 2. Ser zemleć, dodać 1 szkl. cukru, 2 jajka, 4 żółtka, budyń rozrobiony w 0,5 l. mleka, olejek rumowy i pozostałą margarynę. Wszystko razem zmiksować. Następnie dodać rodzynki i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać łyżką.
  • 3. Większą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć na natłuszczoną i posypaną tartą bułką blaszki (25x39cm.). Ciasto posypać kakao i wyłożyć na to masę serową. Piec ok 50 min.
  • 4. Pozostałe białka ubić z resztą cukru, dodać mak i wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczoną masę serową. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec jeszcze ok 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować